De buitenkant van een auto met een soort krachtveld

Tips

Handige tips om uw brandstofefficiëntie te verhogen

Zorg dat uw auto goed wordt onderhouden en controleer regelmatig het oliepeil om uw motor tevreden te houden. Dit helpt ook de CO₂-uitstoot te verminderen.

Zorg dat u de bandenspanning ten minste één keer per maand controleert en voor u een lange autoreis gaat maken. Als u met te zachte banden rijdt, kan uw brandstofverbruik toenemen met maar liefst 4 procent.*

Houd uw ramen dicht wanneer u 100 kilometer per uur of sneller rijdt. Open ramen zorgen voor veel luchtweerstand, waardoor u meer brandstof verbruikt bij hogere snelheid. Haal uw drager ook van het dak als u hem niet gebruikt en bespaar tot maar liefst 10 procent op brandstof.**

Laat uw auto niet langdurig stationair draaien wanneer u stilstaat. Als u stilstaat in de file, overweeg dan om uw motor uit te zetten indien dit veilig is. Met moderne automotoren kunt u na het starten meteen rijden, zodat u onnodig brandstofverbruik kunt voorkomen.

Het is bekend dat airconditioning veel energie verbruikt, waarbij brandstof wordt verbruikt en CO₂ wordt uitgestoten.**Als u langzaam rijdt, zet de airco dan uit en open in plaats daarvan uw ramen.

Houd uw kofferbak en achterbank vrij van onnodige ballast. Rijden met gereedschap of volle sporttassen kunnen uw auto aanzienlijk zwaarder maken. Hierdoor moet uw motor harder werken en verbruikt hij meer brandstof.

Het is een goede gewoonte om zo snel mogelijk naar een hogere versnelling te schakelen. Hogere versnellingen zijn zuiniger qua brandstofverbruik.**

Rijd met een gelijkmatige en aangepaste snelheid waar mogelijk – rijden op hoge snelheid verbruikt meer brandstof dan rijden op lage snelheid. Vergeet niet dat telkens als u versnelt of plotseling remt, uw motor waarschijnlijk meer brandstof verbruikt en meer CO₂ produceert.

Anticipeer zo veel mogelijk op de doorstroming van het verkeer, zodat u niet onnodig hoeft te remmen en op te trekken. Dit helpt om soepeler te rijden en dus uw brandstofverbruik en CO₂- uitstoot te verminderen.

Samen reizen betekent één auto minder op de weg. Zo helpt u mee om zowel files als uw brandstofverbruik terug te dringen en deelt u ook nog eens de brandstofkosten!

 • Esso Extras-app megaphone

  Het nieuwe Esso Extras is hier

  Ons grootste en beste spaarprogramma ooit.

 • De Esso Card™ in oranje en paars

  Haal meer uit de Esso Card™

  Ontdek hoe we kunnen helpen om tijd en geld te besparen met Esso Card™.

 • Het dak van een Esso-station onder een blauwe hemel

  Waar kan ik tanken?

  Gebruik onze Fuel Finder app om een Esso-station bij u in de buurt te vinden.

 • Een auto op het strand met een kajak op het dak

  Ze liep wat achter op schema … 43 jaar

  Kijk naar een reis die er nog nooit zo toe deed.

Een initiatief van FuelsEurope en de Europese Commissie www.savemorethanfuel.eu

* Internationaal Energie Agentschap

** Europese Commissie